De stad Menen heeft de hoeve Haute Cense gekocht in de Barakken, een beschermde vierkantshoeve die al meer dan twintig jaar leeg staat. Een erg zwarte vlek dus in de grenswijk. Open-VLD schepen Tom Vlaeminck is bijzonder tevreden met de genomen beslissing, maar wijst erop dat er is nog veel werk aan de winkel is.

De stad betaalt 240.000 euro voor de hoeve, maar hoopt op subsidies om het verloederde pand te renoveren.

Schepen Tom Vlaeminck legt uit dat de vorige eigenaar, NV De Brug, al een architect onder de arm had genomen en een plan ingediend bij Onroerend Erfgoed. De hoeve is immers beschermd, net als het zicht van de vierkantshoeve. Het zal bijgevolg nog verschillende jaren duren voor de hele site gerenoveerd is. Eerst zal de omgeving worden opgekuist en de site van 2.500 vierkante meter goed afgesloten. Daarna volgt overleg met de buurt om de juiste invulling zoeken voor het pand.

 

De Barakken reageert alvast opgelucht, want de jeugdsite in de Zuidstraat wordt verkaveld en verliezen de inwoners hun ontmoetingsruimte om activiteiten te organiseren. Met de aankoop van hoeve Haute Cense komt er dus wellicht een alternatief. De hoeve wordt een pareltje dat we opnemen in ons masterplan om onze stad op te waarderen, besluit Tom.

 

Bron: HLN Menen (http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-menen/stad-koopt-17de-eeuwse-hoeve-in-de-barakken-a2840213/)