Omdat iedereen in wezen liberaal is

190 huurwoningen met kwaliteitslabel, 150.000 euro premies

“Twee jaar geleden voerden we met het stadsbestuur de verbeteringspremie voor particuliere huurwoningen in. Daaraan koppelden we ook een kwaliteitslabel voor huurwoningen. Met deze ingreep vangen we 2 vliegen in 1 klap: we verbeteren de kwaliteit van de private huurwoningen én we versterken de positie van de huurder. Ondertussen gingen 190 kwaliteitslabels de deur uit en verleenden we 150.000 euro premies”, zegt schepen voor Huisvesting en Stadskernvernieuwing Tom Vlaeminck.

De verbeteringspremie voor particuliere huurwoningen kadert binnen de Intergemeentelijke Samenwerking ‘Kwalitatief wonen in de grensstreek’ tussen de steden Mesen, Wervik en Menen. Binnen dit samenwerkingsverband gaan deze 3 steden samen op zoek naar de beste woonbeleidskeuzes.

Schepen Vlaeminck: “Het premiereglement voor particuliere huurwoningen voorziet ook een scan van de kwaliteit van de woning. De eigenaar van het huurpand krijgt zo een kwaliteitslabel A, B, of C. Op relatief korte tijd hebben we heel wat verhuurders kunnen overtuigen om op de kar te springen. Op vandaag zijn 190 kwaliteitslabels uitgereikt waarvan 101 A-labels.”

 

Meer dan 100 A-labels

De stedelijke dienst Huisvesting van de stad Menen reikte naar aanleiding van een kwaliteitscontrole of een premie-aanvraag al 190 kwaliteitslabels uit: 101 A-labels (2-0 strafpunten), 56 B-labels (8-3 strafpunten) en 33 C-labels (14-9 strafpunten). Het lokaal kwaliteitslabel is een bijkomende erkenning voor huurwoningen die volgens de Vlaamse Wooncode 14 strafpunten of minder scoren. Zo’n attest is voor een periode van 5 jaar geldig. Woningen met een kwaliteitslabel A of B worden gepubliceerd op ‘de lijst gezonde huurwoningen’ op de website van de stad Menen. Het C-label staat gelijk met het bestaande conformiteitsattest, verplicht vanuit de Vlaamse Wooncode. Hiervoor betaalt de eigenaar 62,50 euro gemeentelijke retributie (geldigheidsduur: 10 jaar). De meest voorkomende gebreken die aanleiding geven tot strafpunten zijn: gebrekkige elektriciteitsvoorziening, niet-conforme gasinstallatie, gevaar op CO-vergiftiging en vochtproblemen. A- en B-kwaliteitslabels worden vrijgesteld van het betalen van de retributie.

 

Ook 150.000 euro premies

De stad Menen betaalde in totaal bijna 150.000 euro aan verbeteringspremies voor particuliere huurwoningen uit, verdeeld over 45 aanvragen. Momenteel zijn zelfs nog 93 aanvragen lopende. Aanvragers kunnen een premiebedrag tot 1/3 van de kostprijs met een maximum van 5.000 euro van de totale kostprijs verkrijgen. De totale kostprijs van de werken moet minimum 3.000 euro (excl. BTW) bedragen. Bij resterende strafpunten na de hercontrole gaat er telkens per strafpunt, 100 euro van het premiebedrag af.

“Ik ben tevreden dat we na 2 jaar toch al op 6,5% van alle private huurwoningen in Menen een kwaliteitslabel hebben kunnen kleven én dat heel wat van deze woningen dankzij onze premies ook effectief betere woningen zijn geworden. We hebben net geen 3.000 private huurwoningen op ons grondgebied: er is dus nog werk aan de winkel, maar we zijn op de goede weg”, besluit schepen Vlaeminck.

 

Meer info

Tom Vlaeminck | Schepen van Huisvesting en Stadskernvernieuwing Stad Menen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 0476 201 239

Nieuwsbrief

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Volg ons op Facebook

Lid Worden

Wilt u meehelpen aan de uitbouw van Open Vld en een open samenleving?

Denkt u toekomstgericht en houdt u niet vast aan oude starre structuren uit het verleden?

Sluit dan nu aan bij Open Vld

Mandatarissen

Burgemeester, Veiligheid, Communicatie, Externe betrekkingen, Jeugd

Eddy Lust

Schepen van Ruimtelijke Ordening, Milieu, Omgeving & Financiën (vergunningen, het project Leiewerken, landbouw, juridische zaken)

Mieke Syssauw

Voorzitter gemeenteraard
Voorzitter OCMW raad

Tom Vlaeminck

Gemeenteraadslid en fractieleider

Stan Roose

Gemeenteraadslid

Stefanie Platteau

Gemeenteraadslid

Alex Vanthournout

Lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst

Dries Defossez

Lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst

Marleen Becarren

Provincieraadslid

Martine Vanryckeghem

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.