Omdat iedereen in wezen liberaal is

Martine Vanryckeghem, provincieraadslid voor Open VLD en woonachtig in Rekkem, zet zich op het provinciaal niveau hard in voor Menen, Lauwe en Rekkem.

Elke gelegenheid neemt ze te baat om de provinciale bewindvoerders te wijzen op knelpunten of uitdagingen in onze stad, en aan te dringen op oplossingen.

 

Nu al meer dan een jaar lang zorgen de Franse controles aan de grensovergang voor files op de E17 in Rekkem. Niet alleen de weggebruikers maar ook de bedrijven, bijvoorbeeld uit de transportzone LAR, verliezen dagelijks tijd en geld. Kan het provinciebestuur hier iets tegen ondernemen?

 

Martine Vanryckeghem, provincieraadslid: “Ik heb recent in de provincieraad een vraag gesteld hierover aan de Gouverneur Carl Decaluwé. De dagelijkse files van Aalbeke tot aan de grensovergang in Rekkem brengen tijdverlies mee voor veel mensen, economische schade voor de bedrijven, overlast op de nabijgelegen parking van de LAR, en niet in het minst zware ongevallen in de file. Dat laatste is gelukkig verbeterd sinds er een goede signalisatie werd aangebracht. Het ergste is dat deze grenscontroles geen nut hebben. Welke crimineel zal immers de grens in Rekkem oversteken als overal elders de grens kan overgestoken worden zonder enige controle. Ik heb de Gouverneur gevraagd om dringend samen te zitten met de Franse autoriteiten om de situatie te herbekijken.

Gouverneur Decaluwé is het eens met mijn standpunt en heeft reeds heel wat overleg gepleegd met alle mogelijk autoriteiten in het Franse Noorden. Hij trok aan de alarmbel bij Minister Jambon van Binnenlandse Zaken en bij Minister Weyts van Mobiliteit, omdat er topoverleg dient gepleegd te worden. Het is immers Parijs dat beslist over de grenscontroles, die het gevolg zijn van de noodtoestand die Frankrijk uitriep na de aanslagen in Parijs in november vorig jaar. Ook de Gouverneur vraagt zich af welke het nut is van de maatregel als je weet dat er alleen al in West- Vlaanderen een kleine 100 grensovergangen bestaan. Toch wordt één grensovergang systematisch gecontroleerd; elke terrorist weet dat hij niet langs deze weg moet terugkeren. Het is voor Parijs duidelijk een symbooldossier geworden, en dat zal in de aanloop naar de presidentsverkiezingen niet veranderen, zo vreest de Gouverneur. Toch heb ik op aangedrongen dat hij zich blijft inzetten.”

 

Nieuwsbrief

Vul hier uw gegevens in om op de hoogte te blijven.

Volg ons op Facebook

Lid Worden

Wilt u meehelpen aan de uitbouw van Open Vld en een open samenleving?

Denkt u toekomstgericht en houdt u niet vast aan oude starre structuren uit het verleden?

Sluit dan nu aan bij Open Vld

Mandatarissen

Burgemeester, Veiligheid, Communicatie, Externe betrekkingen, Jeugd

Eddy Lust

Schepen van Ruimtelijke Ordening, Milieu, Omgeving & Financiën (vergunningen, het project Leiewerken, landbouw, juridische zaken)

Mieke Syssauw

Voorzitter gemeenteraard Voorzitter OCMW raad

Tom Vlaeminck

Gemeenteraadslid en fractieleider

Stan Roose

Gemeenteraadslid

Stefanie Platteau

Gemeenteraadslid

Alex Vanthournout

provincieraadslid

Martine Vanryckeghem